Przepis na święteczne kruche ciasteczka

Przepis z bloga malacukierenka.pl jest cudowny bo po pierwsze mega prosty ( marny ze mnie cukiernik ;p) a po drugie pyszny; kto jeszcze nie piekł świątecznych ciasteczek to zapraszam do skorzystania z  przepisu

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
  • 200g masła
  • 170g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
  • parę kropli aromatu waniliowego ( daje cały aromat)
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej 
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC).

3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-5mm (uwaga: ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki.

4.Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem 




 W zeszłym roku takie ciasteczka dostali goście z okazji chrztu mojej córeczki Zuzi


Smacznego 

Będzie mi niezmiernie miło jeśli pod postem zostawisz komentarz

Pozdrawiam ciepło 
Iza

Share:

1 komentarze

  1. Przepis sprawdzony , na każdą okazje trzeba mieć! Piękne, słodkie zdjęcia! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń